Co przychodzi Ci do głowy, kiedy myślisz o Anglii? Z dużą dozą prawdopodobieństwa możemy założyć, że są to: rozmowy o pogodzie, Big Ben, Królowa Elżbieta i herbata. Angielski five o’clock, czyli podwieczorek z obowiązkową filiżanką aromatycznego napoju jest znany na całym świecie. Na czym polega angielska tradycja picia herbaty i skąd właściwie się wzięła? Jeśli chcesz się tego dowiedzieć, przygotuj sobie filiżankę bursztynowego naparu i przeczytaj nasz artykuł!
Skąd się wziął tea time - historia herbaty w Wielkiej Brytanii
Podczas gdy reszta świata umawia się na kawę, dla Brytyjczyków podstawą życia towarzyskiego od lat pozostaje herbata. Powodów należy upatrywać w kolonialnej historii kraju oraz jego geograficznej izolacji od reszty świata.
Herbata pojawiła się w Anglii we wczesnym XVII wieku, sprowadzona przez Kompanię Wschodnioindyjską - korporację zrzeszająca angielskich inwestorów, z siedzibą w Londynie, działając na terenie dzisiejszych Indii, a także w Azji Południowo-Wschodniej i na Dalekim Wschodzie. Suszone liście herbaty osiągały początkowo zawrotne ceny, na które stać było jedynie najbogatszych członków brytyjskiej społeczności.
Zwyczaj picia herbaty na królewskim dworze oraz związane z nim rytuały wprowadziła Katarzyna Bragança, królowa Anglii i Szkocji, żona króla Karola II. Szybko przyjął się wśród arystokracji i szlachty, a później także w niższych klasach społecznych. Trudno się temu dziwić, popołudniowa herbatka i towarzyszące jej ciasteczka lub kanapki pozwalały przetrwać długą przerwę pomiędzy lunchem spożywanym około południa a kolacją serwowaną nawet o 21.00.
Z biegiem czasu tea time, stał się czymś znacznie więcej niż lekkim posiłkiem. Pozwalał na spotkania towarzyskie w luźniejszej atmosferze, szczególnie kobietom, które obowiązująca wówczas etykieta dotykała i ograniczała szczególnie mocno. Popołudniowe wizyty u przyjaciół i rodziny w celu wypicia filiżanki herbaty stanowiły doskonałą okazję do wyjścia z domu, a trzeba pamiętać, że w tamtych czasach panie rzadko miały ku temu inny pretekst. Five o’clock podbił serca Brytyjczyków i zyskał rangę uświęconej tradycji.
Jak pić herbatę jak prawdziwy Brytyjczyk?
Jeśli sądzisz, że wystarczy zalać torebkę herbaty wrzątkiem bezpośrednio w kubku, musimy wyprowadzić Cię z błędu. Fakt, że obecnie delektowanie się aromatycznym napojem rzadko poprzedzone jest ceremoniałem jej parzenia, jeśli jednak chcesz poczuć się jak Brytyjczyk z krwi i kości, musisz poświęcić przygotowaniu napoju odrobinę uwagi i czasu. Oto instrukcja parzenia herbaty na sposób angielski, krok po kroku:
- Przygotuj liściastą herbatę. Nie torebki, tylko czarna liściasta herbata uważana jest przez Brytyjczyków za tę “prawdziwą”. Upewnij się, że gatunek, który wybrałeś, pochodzi z rośliny zwanej Camellia sinensis.
- Nalej do czajnika świeżej wody i doprowadź do wrzenia.
- Podgrzej imbryk, wlewając trochę przegotowanej wody do środka i energicznie nim poruszając.
- Wsyp do imbryka jedną łyżeczkę liści herbaty na jedną osobę plus jedną dodatkową.
- Napełnij imbryk gotującą się wodą (musi być wrząca, inaczej temperatura będzie zbyt niska i herbata nie zaparzy się dobrze).
- Pozostaw napój na 3-4 minuty, lecz nie dłużej!
- Nalej herbatę przez sitko bezpośrednio do porcelanowych filiżanek.
Pamiętaj, że herbatę po angielsku pije się z dodatkiem mleka. Możesz też dodać do niej cukier. Cytryna dozwolona jest tylko i wyłącznie w połączeniu z herbatą w stylu Earl Grey!
Angielskie wyrażenia związane z piciem herbaty
Swoją wiedzę o piciu herbaty w Wielkiej Brytanii warto uzupełnić o kilka angielskich wyrażeń związanych z tea time:
- Cuppa - filiżanka herbaty
- Elevenses - drugie śniadanie, obowiązkowo z filiżanką herbaty
- Afternoon Tea - rodzaj formalnego przyjęcia, na którym siedzimy przy stole zastawionym kanapkami z ogórkiem, ciastkami i herbatą. Zwykle odbywa się ono w hotelu lub restauracji około 16.00.
- High Tea - podwieczorek, posiłek, który spożywamy po pracy, ale przed właściwym, późnym obiadem
- Cream Tea - prosty posiłek składający się z herbaty, bułeczek, gęstej śmietany, marmolady lub pasty cytrynowej na bazie twarogu.
- Royale Tea - okazja do wypicia herbaty, po której serwowany jest szampan lub sherry.
- Celebration Tea - spotkanie przy herbacie na uczczenie szczególnej okazji, do herbaty podawane jest ciasto lub tort.
- Tea - samo słowo tea może oznaczać po prostu popołudniowy posiłek, czyli “obiad”.
- Kettle - czajnik
- Put the kettle on – nastawić wodę na herbatę
- Scone - rodzaj słodkiej bułeczki nadziewanej porzeczkami lub rodzynkami, często podawanej z dżemem truskawkowym lub gęstą śmietaną.
- Tea Towel - bawełniana ściereczka do naczyń, zwykle z ozdobnym wzorem.
- Tea Break - no cóż, reszta świata ma “przerwę na kawę”. Brytyjczycy - na filiżankę herbaty.
- Tea Lady - przed wynalezieniem ekspresów i automatów do parzenia herbaty w wielu biurach zatrudniano panią, której jedynym zadaniem było przygotowywanie i podawanie tego napoju pracownikom.
- Tea Service - zestaw do podawania herbaty, składający się filiżanek, spodków, talerzyków, mlecznika, cukiernicy i imbryka.
- Builder’s Tea - mocna herbata z dużą ilością cukru i mleka.
- Mother - osoba, która nalewa i podaje herbatę podczas spotkania.
- Steep - zaparzać, pozostawiać herbatę w gorącej wodzie, aby się zaparzyła.
Chciałbyś wiedzieć więcej o kulturze Wielkiej Brytanii? Wybierz kursy języka angielskiego, które oferuje szkoła językowa ProfiLingua. U nas uczysz się wygodnie i ćwiczysz praktyczne zastosowanie języka. Sprawdź naszą ofertę!
Czy chcesz, abyśmy skontaktowali się z Tobą w celu zaproponowania Ci odpowiedniego kursu? Wypełnij poniższy formularz: